Ako správne skladovať materské mlieko?

Dĺžka skladovania mlieka závisí od spôsobu skladovania. Vo všeobecnosti platia pre zdravé, donosené deti tieto pravidlá:

  • pri izbovej teplote (19-24 stupňov) - čerstvé materské mlieko môžete skladovať pri izbovej teplote 4- 6 hodín, avšak spotrebovanie alebo správne uskladnenie mlieka je optimálne do 4 hodín.
  • v chladničke - v zadnej časti chladničky pri teplote 4 stupne skladujte mlieko maximálne 24 hodín
  •  v mrazničke - zamrazené mlieko môžete skladovať pri teplote -18 stupňov 6-12 mesiacov, avšak optimálne je spotrebovanie do 6 mesiacov 
  • rozmrazené mlieko - spotrebujte do 24 hodín

 

Pri skladovaní materského mlieka treba mať napamäti, že čím je dlhšia doba skladovania - či už v chladničke alebo v mrazničke - tým viac vitamínu C mlieko stráca. Taktiež treba vziať do úvahy, že kvalita a zloženie materského mlieka sa mení, a preto odsaté a uskladnené mlieko v čase dojčenia novorodenca má inú kvalitu a obsah látok a teda nemusí úplne spĺňať potreby bábätka o pár mesiacov neskôr. 

 

Ako správne rozmrazovať materské mlieko?

Platí zásada, že najstaršie mlieko rozmrazujeme ako prvé. Preto je dôležité označiť si všetky nádoby dátumom, kedy bolo mlieko odstriekané. Rozmrazovanie musí byť veľmi šetrné, a to buď pomaly v chladničke pri teplote  + 4 oC po dobu celých 24 hodín, alebo pri izbovej teplote 2 – 3 hodiny, prípadne vo vlažnej vode s teplotou  maximálne 37 oC. Pred odliatím potrebného množstva vždy celý objem premiešame kývavým pohybom, aby sa všetky usadené častice rovnomerne rozptýlili. Rozmrazené mlieko uschováme v chladničke a použijeme do 24 hodín, nikdy nesmie byť opäť zmrazené. Mlieko nikdy nerozmrazujeme v mikrovlnnej rúre, môže to negatívne ovplyvniť obsiahnuté protilátky.

 

 

 

Po rozmrazení môže mať mliečko veľmi zvláštnu, akoby mydlovú vôňu a chuť , čo je dôsledok rozloženia tukov. Deťom to zvyčajne vôbec nevadí, ale je možné tomu predísť pasterizáciou mliečka:

  • po odsatí sa mlieko zohrejte na vysokú teplotu ako pri sterilizácii – 63 stupňov po dobu 1-3 minút
  • následne prudko schlaďte na 10 stupňov za cca 10 minút
  • zamrazte pod -18 stupňov.

 

Pasterizáciou sa niektoré živiny zničia, no je to vždy lepšia voľba než umelá výživa. 

 

zdroje: www.mayoclinic.org, www.dojcenie.wordpress.com, www.mamaaja.sk

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Podmienky ochrany osobných údajov